26 marca 2016

Chleb ze złota

Udało się!
Upiekłam idealne PANDORO (po włosku: "chleb ze złota") w charakterze baby wielkanocnej.


Po wielu próbach i testowaniu różnych przepisów, do których notabene bardzo trudno jest dotrzeć, bo są ponoć pilnie strzeżoną tajemnicą cukierników z Werony, wyszło mi takie, jak pamiętam z Włoch. Miękkie, pachnące wanilią, wilgotne. Najlepsze drożdżowe ciasto świata.

I chyba najbardziej pracochłonne.

Rośnie na cztery raty, po dwie godziny za każdym razem, cały dzień doglądania ciasta. Każdy etap odhaczam na kartce, bo łatwo się zgubić... Poza tym nie jest bardzo trudne - mój robot kuchenny (ooops, przepraszam, kiczen asistant!) najcięższą pracę wykonuje za mnie :)

Polecam na kolejne święta (na te już nie zdążycie!). Składniki:

610 g mąki pszenej
250 g masła
200 g cukru
35 g drożdzy
8 jaj (1 całe i 7 żółtek)
1 dl śmietany 18% lub 34%
pół szklanki mleka
cukier waniliowy lub wanilia
starta skórka z cytryny (opcjonalnie - ja nie dodałam)
cukier puder do posypania/lukru

Kroki:

1. Zaczyn. Pokruszone drożdże + 75g mąki + 10 g cukru + 1 żółtko + 2-3 łyżki letniej wody.
Dokładnie rozmieszać łyżką, zostawić do wyrośniecia w ciepłym miejscu

czas rośnięcia: 2 h

2. Dodać 160 g mąki + 3 żółtka + 30 g miękkiego masła w kosteczkach + 90 g cukru + połowa mleka
Dodać do zaczynu i wyrobić, ok. 10 minut. (tu wchodzi robot kuchenny). Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośniecia

czas rośnięcia: 2 h

3. Dodać resztę mąki (ok 400 g) + 30 g miękkiego masła w kosteczkach + resztę cukru + 1 całe jajo (rozbełtane) + 3 żółtka + reszta mleka

Dodać do poprzednio wyrobionych składników i ponownie wyrobić, ok. 10 minut. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośniecia

czas rośnięcia: 2 h

4. Dodać wanilię (i cytrynę, jeśli ktoś lubi), śmietanę, roztopioną i przestudzoną resztę masła. Wyrobić aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Ciasto będzie dość tłuste, ale lekkie i pulchne.

5. Przełożyć do dwóch foremek posmarowanych masłem i oprószonych cukrem pudrem.
Pozostawić do wyrośnięcia tak długo, aż ciasto dorośnie do brzegów formy. U mnie to było kolejne 1,5 godziny.

czas rośnięcia: ile zabierze



6. Nagrzać piekarnik do 190C. Włożyć formy z ciastem, po ok 20 min zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec kolejne 20 min (czas pieczenia to ok 40 min).
Pozostawić w nagrzanym piekarniku aż ostygnie, wyjąć z foremek. Posypać cukrem pudrem (albo polać lukrem - jedną babę zrobiłam z cukrem, drugą - z lukrem).

Palce lizać.




5 komentarzy:

  1. A do tego zaczymu nie trzeba aby na pewno dodać drożdży?
    Wesołych, dobrych, spokojnych ŚWIĄT, Złota Pani Kucharko;)
    I dla Twojej rodziny wszystkiego dobrego!
    Smacznego złotego chleba;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był test na spostrzegawczość - wygrałeś! :)

      Dziękuję, również życzę radości ze Zmartwychwstania!

      Usuń
  2. Zdrowych, wesolych, pogodnych Swiat Wielkanocnych:)
    A do ciasta kiedys powroce, odnajde u Ciebie i zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Obfitych Łask i Błogosławieństw
    od Chrystusa Zmartwychwstałego
    oraz pełnych pokoju Świąt Wielkanocnych
    z radosnym "Alleluja" dla całej Twojej Rodzinki
    życzy Józef.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda apetycznie, niczym...
    stop...
    po prostu apetycznie... smak i zapach sobie dośpiewam...
    pozdrawiać, życzyć i takie tam inne :)...

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...