Nie tak całkiem z niczego, oczywiście, ale bezglutenowy i bezcukrowy: CIASTECZKA OWSIANE
Przepis sprzedała mi swego czasu Gosia H. (serdecznie pozdrawiam), czasem go robiłam, ale już dawno nie... A ostatnio jakoś mi znowu wpadł w ręce i... to już chyba czwarte pieczenie ciasteczek w ostatnich tygodniach!
Składniki:
100 g masła (użyłam solonego, ale może być zwykłe)
2 szklanki płatków owsianych (nie takich "błyskawicznych" tylko a'la polskie "górskie")
pół szklanki cukru - przerobione na 3 duże łyżki miodu
pół łyżeczki sody/proszku do pieczenia
1 jajko
zapach do ciasta (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpuścić masło
2. Wrzucić płatki i miód. Rozmieszać, delikatnie przyrumienić. Płatki zmiękną (w zasadzie już w tym momencie mamy deser... trzeba się bardzo powstrzymywać przed wyżeraniem z gara).
3. Zdjąć z ognia, dodać proszek do pieczenia, jajko i ten opcjonalny zapach. Energicznie wymieszać.
Można dodać rodzynki czy inne owoce suszone. Ja dodałam rodzynki.
4. Nałożyć na blachę w małych kupkach, oddalonych od siebie o ok 5 cm
5. Piec na termoobiegu w 160C, na środku piekarnika, przez ok 15 minut. Jakby były blade dołożyć 5 minut z górną grzałką.
Wyjąć od razu, inaczej spalą się. Idealne ciasteczka są miękkie w środku, lekko "gumiaste" - jak brytyjskie flapjacki (ach, uwielbiam).
A dużo tego będzie? ;)
OdpowiedzUsuńBo wiesz Olu, o mnie to szkoda gadać - już przy tym termoobiegu z górną grzałką stałem na tle białej flagi, nie mówiąc o tym, że "lekko przyrumienić" jakoś mnie przeraża;) ale mógłbym wpłynąć na zdolniejszych w rodzinie.
Dużo będzie? ;))
Może by ze cztery szklanki dać tego owsa? ;) Miód jeszcze mamy z lata;)
Pozdrawiam;)
Nie za dużo właśnie. Jedna taka blacha jak na zdjęciu, ok 20-23 ciastek.
UsuńJak nie przekroczysz 15 min to nie spalą się na pewno. Spróbuj, zależy jaki masz piekarnik. Najwyżej wywalisz, finansowa mała strata
No i zawsze lepiej przyrumnienić mniej niż więcej :)
Pozdrawiam!
O, tu znalazłam
OdpowiedzUsuńhttp://britishfood.about.com/od/eorecipes/r/flapjack.htm
Przepis na flapjacki, niemal identyczny :) użyli syropu zamiast miodu, można pewnie też użyć syropu klonowego (droga wersja przepisu)
Acha, flapjacki piecze się nie jako ciasteczka tylko "mazurek", który się potem kroi nożem na kawałki
To samo można zrobić z ziarnem sezamowym zamiast płatków. Ja zamiast rodzynek dodaję wszędzie suszoną żurawinę, jest wyraźniejsza , przełamuje smaki
OdpowiedzUsuńja też bym dodawała suszoną żurawinę, gdyby udało mi się kupić taką bez cukru - wszystkie oferty żyrawiny u nas to 45% cukru :/
Usuńpatrz post Polskie Morwy...
Uwielbiam flapjacks. A może faktycznie sobie zrobię? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.
ja zakochałam się w nich w pierwszej wizycie w UK, z miejsca :)
Usuńdaj znać jakie wrażenia, jeśli zrobisz
apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńto prawda! to do roboty! :)
Usuń